• Утас
  • (976) 7011-1050
  • Ажлын Цаг : Даваа - Баасан , 08:30 - 16:30

ТАНИЛЦУУЛГА

Ц.Энхтуяа

Албан тушаал: Хүнсний эрүүл ахуй,үлдэгдлийн шинжилгээний тасгийн дарга

Mэргэжил: Малын их эмч

Ажилласан жил: 17

Боловсролын зэрэг: Maгистр

Мэргэшлийн зэрэг: Зөвлөх эмч

Мэргэжлийн сургалтанд хамрагдсан байдал:

1

2001 онд ХААИС-ын магистрантурын сургалтад суралцан “Малын гаралтай бүтээгдэхүүн дэх антибиотикийн үлдэгдлийн эрсдлийн үнэлгээ” сэддээрХААИС-ын магистрын зэрэг хамгаалсан

2

2002 онд “ Мал эмнэлгийн эм зүйн зөвлөгч бэлтгэх“Монголын мал эмнэлгийн холбоо, Германы техникийн хамтын ажиллагааны нийгэмлэгийн төслөөс хамтран зохион байгуулсан сургалт

3

2003 онд “Screening & Confirmatory Methodologies for Veterinary Drug Residues” training course Department of Agriculture and Rural Development 8 veterinary Sciences Division, residue section, Belfast, Northern Ireland, United Kingdom 

4

2004 онд “Малын гаралтай түүхий эд бүтээгдэхүүнд ЭЛИЗА аргаар үлдэгдэл тодорхойлох арга зүй эзэмших” сургалт 

5

2004 онд  “Хүнсээр дамжин эмгэг төрүүлэгчдийн полимеразын гинжин урвалын оношлогоо” сэдэвт Японы олон улсын хамтын ажиллагааны агентлаг, Мал  эмнэлгийн хүрээлэн, УМЭАЦТЛаб, Дархлаа судлалын төв хамтран зохион байгуулсан сургалт

6

2004 онд  “Basic Analysis of Pesticide Residue and Heavy Metals”training course Experiment & Reseach Institute National Agricultural Products Quality Management Service, MAF in Seoul, Republic of Korea

7

2004-2005 онд ХААИСургуулийн докторантурын сургалтад

8

2005 онд “Improvement of testing capability of Veterinary Food Hygiene Laboratories in Mongolia” training course Korea International Cooperation Agency & the National Veterinary Research Quarantine Service of the Republic of Korea

9

2005 онд “Өндөр гүйцэтгэлт шингэний хроматографи, түүнтэй ажиллах зарчим” Монгол.ви.и.ти.неттөрийн бус байгууллага, мал эмнэлгийн эмийн сорилт баталгаажуулалтын улсын  лабораториос зохион байгуулсан  сургалт

10

2006 онд “Мал эмнэлгийн мэргэжлийн сургалт хөтлөгч багш нарын хичээл заах ур чадварыг дээшлүүлэх сургалт” Монголын МЭХолбоо, ГТХАН-ийн хамтарсан

11

2006 онд Мэргэшлийн зэрэг ахиулах сургалт

12

2007 онд ‘Training for the determination of chloramphenicol’  RIKILT-Institute of Food Safety, Wageningen, the Netherlands

13

2008 онд БНСУ-д Өндөр идэвхт хроматографын аргаар сүү сүүн бүтээгдэхүүнд шинжилгээ хийх арга зүй эзэмших сургалт

14

2009 онд Хийн хроматограф, масс спектрометртэй хосолсон багажтай ажиллах зарчим, шинжилгээ хийх арга сургалт

15

2011 онд Мэргэшлийн зэрэг ахиулах сургалт

16

2011 онд Хүнсний аюулгүй байдал , эрсдлийн үнэлгээ ба менежмент” МЭММААЗЗТөслөөс зохион байгуулсан“ 

17

2011 онд “Хүнс болон малын тэжээлийн аюулгүй байдлын шинжилгээний орчин үеийн аргуудын талаар"  олон улсын сургалт. 

18

2012 онд Малын эрүүл мэнд, хүнсний аюулгүй байдлын олон улсын шаардлага”, “Хүнсний аюулгүй байдал, махны эрүүл ахуйн зарчмууд ба хандлагууд, албан ёсны хянaлт ба хүнсний бизнес эрхлэгчдийн үүрэг, хариуцлага” МЭММААЗЗ Төслөөс зохион байгуулсан сургалт.

19

2013 онд 2011 онд “Хийн хроматограф масс спектрометр багажаар хүнсний бүтээгдэхүүнд үлдэгдлийн шинжилгээ хийх аргачлал” Малын Эрүүл Мэнд, Аж Ахуйн Зах Зээл Төслөөс зохион байгуулсан сургалт.

20

2014 онд” Хор судлалын шинжилгээний  орчин үеийн аргууд ” сургалт МОН5/019 төслийн хүрээнд

21

2015 онд “Малын эмийн үлдэгдлийн хяналт ба малын эмийн хяналтын тогтолцоо сургалт МУСТББТөслөөс зохион байгуулсан сургалт.

22

2015 онд “Хүнсний аюулгүй байдал” МУСТББТөслөөс зохион байгуулсан сургалт

23

2016 онд БНСУ-ын ХАА, хүнс хөдөөгийн хөгжлийн яамны “Академийн” сургалт, судалгааны хөтөлбөрт хамрагдсан.

Ажлын туршлага:

 1

2000-2010 онд Хүнсний эрүүл ахуй, үлдэгдлийн шинжилгээний тасагт  үлдэгдэл судлагч эмч. 

 2

2010 оноос Хүнсний эрүүл ахуй,үлдэгдлийн тасгийн дарга

Бүтээл, Хамтарсан бүтээл:

Төсөл, сэдэвт ажил

1

“Малын гаралтай бүтээгдэхүүнд антибиотикийн үлдэгдлийн шалтгааныг тогтоох” ШУТСангийн төсөл ,сэдэвт ажлын тайлан. 2006-2008 он Р. Содномдаржаа, Ц.Энхтуяа,С.Бүрэнжаргал,Г.Лхамжав,Н.Сарандагина

2

“Ургамлын өвчнийг оношлох, сэргийлэх, ургамлын гаралтай бүтээгдэхүүний чанар эрүүл ахуйн үнэлгээ ШУТСангийн төсөл,сэдэвт ажлын тайлан”.2006-2008 он Ч.Мягмар,П.Буянтогтох,Ц.Энхтуяа,А. Жавхлантуяа

3

“Монгол орны бэлчээрийн зарим ургамалд агуулагдаж буй МАФ- н баталгаажуулах шинжилгээ” сэдэвт ажлын тайлан. 2009-2012 он Ц.Энхтуяа,Р. Содномдаржаа,

4

“Баруун бүс нутгийн малын махан дахь үлдэгдэл бодисын тандалт шинжилгээ” сэдэвт ажлын тайлан,2011он, Ц.Энхтуяа,Р.Содномдаржаа, Х.Дэлгэр, Д.Оргил, Ч.Бадрахзул,

5

“Импортын  өргөн хэрэглээний хүнсний зарим бүтээндэхүүн дэх хүнд металл, пестицидийн үлдэгдэл,эрүүл мэндийн эрсдэлийн үнэлгээ” ШУТСангийн төсөл, сэдэвт ажлын тайлан,2011-2013 он Б.Гэрэлжаргал,У.Цэрэндолгор,Б.Энхтунгалаг,Б.Даваадулам,Б.Түвшинбаяр,Д.Оюундэлгэр, Б.Хишигтогтох, Б.Цэрэнлхам, Б. Содномцэрэн, П.Хосбаяр, Б.Амар, Ц. Энхтуяа, Х.Дэлгэр, О.Батхишиг, Ч.Өнөрцэцэг,

Сурах бичиг, гарын авлага, зөвлөмж

1

“Малын эм бэлдмэл, вакцины зөв хэрэглээ” малчдад зориулсан хуанли, малын эмч нарт зориулсан товхимол, малчдад зориулсан товхимол Ц.Энхтуяа, Н.Оюунбилэг

2

“Мал эмнэлгийн эм зүйч нарын лавлах” сурах бичиг Ж.Дамдинсүрэн,П.Болормаа,Ц.Энхтуяа

3

“Хүнсний чанар, аюулгүй байдлыг хангахад иргэн таны оролцоо” Зөвлөмж товхимол Ц.Энхтуяа, Н.Оюунбилэг

4

‘Хөрс, ус, ургамал, ургамлын гаралтай бүтээгдэхүүнд үлдэгдэл тодорхойлох арга, аргачлал’ гарын авлага П.Буянтогтох, Ц.Энхтуяа, Н.Лхагважав, А. Жавхлантуяа, Ч.Энхбаяр, Ч.Мягмар

5

“Understanding of Residue Control” сурах бичиг Yun, Sung Chol,Ts.Enchtuya

6

‘Pesticide, veterinary and other residues in food’ орчуулгын номын редактор Ц.Энхтуяа,

7

“Drug residues in foods” орчуулгын номын редактор Ц.Энхтуяа

Эрдэм шинжилгээний болон асуудал дэвшүүлсэн өгүүлэл

1

“Дааврын эмүүд, хүнсний бүтээгдэхүүн дэх тэдгээрийн үлдэгдлийн сөрөг нөлөө’”Монголын мал эмнэлэг сэтгүүл 2004, Д. Батсайхан, Ц. Энхтуяа

2

“Орхон аймгийн гахайн хорогдлын шалтгааныг судалсан нь” УМЭАЦТЛаб-ын 60 жилийн ойд зориулсан ОҮБХ-ын бүтээл,2007, Л. Батчимэг, Ц. Энхтуяа, Ё.Батнасан, С. Сугар, Д. Ганцэцэг, Ш.Цэрэндорж, Т. Батбаяр, Б. Даринчулуун,

3

“Монгол адуу болон хулангийн маханд ариун цэврийн үнэлгээ хийсэн дүн” УМЭАЦТЛаб-ын 60 жилийн ойд зориулсан ОҮБХ-ын бүтээл,2007, Т. Даваа, С. Нямсүрэн, Ш. Цэрэндорж, Б. Отгончимэг,Г. Батцэцэг, Ж. Цийрэгзэн, Ц.Энхтуяа,

4

“Үлдэгдэл бодис” Экологийн ба хүнсний аюулгүй байдал бүтээл, Экологийн ба хүнсний аюулгүй байдал бүтээл, УБ, 2008, Ц.Энхтуяа,С.Цэрэнчимэд,Н.Сарандагина

5

“Үлдэгдэл бодис тодорхойлох сүүлийн үеийн шинжилгээний аргууд” Экологийн ба хүнсний аюулгүй байдал бүтээл, УБ, 2008, Ц.Энхтуяа,С.Цэрэнчимэд,Н.Сарандагина

6

“Мал, амьтны гаралтай бүтээгдэхүүн дэх хлорамфениколын үлдэгдэл” Экологийн ба хүнсний аюулгүй байдал бүтээл, УБ, 2008,  Ц.Энхтуяа,Н.Сарандагина,Р.Содномдаржаа,С.Цэрэнчимэд,С.Бүрэнжаргал,Г.Лхамжав,С.Шатар

7

“Ургамлын гаралтай бүтээгдэхүүн дэх пестицидийн үлдэгдлийн судалгаа” Экологийн ба хүнсний аюулгүй байдал бүтээл, УБ, 2008, Ч.Мягмар,П.Буянтогтох,Ц.Энхтуяа,А. Жавхлантуяа

8

“Мөнгөн усны хордлого, түүнийг лабораторийн аргаар баталгаажуулсан дүн” Монгол улсын малын гавьяат эмч А.сэр-одын 85 насны ойд зориулсан ОҮБХ-ын бүтээл 2008, С.Болдбаатар, Ц.Энхтуяа, Н.Сарандагина, Т.Даваа, Л.Батчимэг

9

“Бэлчээрийн зарим  ургамалд  хлорамфеникол  илрүүлсэн дүн” Монгол улсын малын гавьяат эмч А.сэр-одын 85 насны ойд зориулсан ОҮБХ-ын бүтээл 2008, Р.Содномдаржаа, Ц.Энхтуяа, Н.Сарандагина, С.Бүрэнжаргал, Г. Лхамжав,            

10

‘Evidence of natural occurrence of the banned antibiotic chloramphenocol in herbs and grass’ Journal of agricultural sciences. Scientific journal Published by Mongolian Academy of Agricultural Sciences (MAAS) №4 (02) 2009, Sodnomdarjaa R, Enkhtuya Ts.Linda Stolker, Yumjir-Uvdel.Ts

11

“Эмийн үлдэгдэл, хүнсний аюулгүй байдал, хүний эрүүл мэндэд нөлөөлөх нь” Зүүн бүсийн хөгжил, дэвшил” онол үйлдвэрлэлийн бага хурлын бүтээл 2009 он Ц.Энхтуяа

12

“Investigation of possible presence of chloramphenocol in pasture plants and in animals fed with these plants” International conference ‘Public Health and Food Safety Contributions from Medical and Veterinary Sciences’Publish- Journal of the Mongolian Veterinary Medical Association 2010-04(93) Sodnomdarjaa R, Enkhtuya Ts,Linda Stolker, Burenjargal, SLhamjav G

13

“Бэлчээрийн монгол ямааны махны таваарлаг шинж чанарын судалгаа”ны урьдчилсан  дүнгээс Хүн ба хүнс, Монголын хүнсчдийн холбооны сэтгүүл 2010  №3 ( 77) Л.Лхагваа,Г.Оюун,П.Байгалмаа,С.Цэрэнчимэд,Ц.Энхтуяа

14

“Малын гаралтай бүтээгдэхүүнд антибиотикийн үлдэгдэл тодорхойлсон дүн” УМЭАЦТЛаборатори “Оношлох эрдэм дэвшилт арга” онол үйлдвэрлэлийн бага хурлын бүтээл 2010, Ц.Энхтуяа, Р.Содномдаржаа,Ц.Юмжир-Үвдэл,Б.Нармандах

15

“ХАА-н гаралтай бүтээгдэхүүнд меламины үлдэгдэл тодорхойлсон дүн” УМЭАЦТЛаборатори “Оношлох эрдэм дэвшилт арга” онол үйлдвэрлэлийн бага хурлын бүтээл 2010, Ц.Энхтуяа, Р.Содномдаржаа,Ц.Юмжир-Үвдэл,Б.Нармандах

16

“Тебуконазолын үлдэгдлийг өндөр мэдрэмжит шингэний хроматографаар улаан буудайнд тодорхойлсон дүн” УМЭАЦТЛаборатори “Оношлох эрдэм дэвшилт арга” онол үйлдвэрлэлийн бага хурлын бүтээл 2010, Ч.Энхбаяр,А.Жавхлантуяа,Ц.Энхтуяа, Ц.Үмжир-Үвдэл

17

“Бэлчээрийн монгол ямааны мах, янгирын маханд антибиотик болон ивермектиний үлдэгдэл, тодорхойлсон дүн” УМЭАЦТЛаборатори “Оношлох эрдэм дэвшилт арга” онол үйлдвэрлэлийн бага хурлын бүтээл 2010, Ц.Энхтуяа, Д. Нарантуяа

18

“Evidence of natural occurrence of the banned antibiotic chloramphenocol in herbs and grass” Anal.Bioanal.Chem (2010) 397;1955-1963 DOI 10.1007/s00216-010-3724-6, Enkhtuya Ts, Sodnomdarjaa R,

19

“Бэлчээрийн монгол малын мах,өлөн гэдсэнд хлорамфеникол илрэх  шалтгааныг судласан дүн “Малын гоц халдварт өвчний оношлогоо, тандалтын лабораторийн 10 жилийн ойд зориулсан“Оношлох эрдэм дэвшилт арга” онол үйлдвэрлэлийн бага хурлын бүтээл 2012, Ц.Энхтуяа1, Р.Содномдаржаа1, Х.Дэлгэр1, Д.Оргил1, Ч.Бадрахзул1,Ц. Үмжир-Үвдэл,С.Бүрэнжаргал,Г.Лхамжав

20

“Үнээний сүүнд эмийн үлдэгдэл, меламин,цацрагийн бохирдлыг хянасан дүн” Малын гоц халдварт өвчний оношлогоо, тандалтын лабораторийн 10 жилийн ойд зориулсан“Оношлох эрдэм дэвшилт арга” онол үйлдвэрлэлийн бага хурлын бүтээл 2012, Ч.Бадрахзул, Д.Шинэцэцэг, Х.Дэлгэр, Д.Оргил, Ц.Энхтуяа, С.Цэцгээ, Ж.Дамдинсүрэн, Ц.Уранчимэг

21

“Ивермектин 1%-ийн тарилгын үлдэгдэл буурах (Ivermectin depletion residue) хугацааг судалсан дүн” Малын гоц халдварт өвчний оношлогоо, тандалтын лабораторийн 10 жилийн ойд зориулсан“Оношлох эрдэм дэвшилт арга” онол үйлдвэрлэлийн бага хурлын бүтээл 2012, Х. Дэлгэр, Ц. Энхтуяа, Ч. Бадрахзул, Ц. Юмжир-Үвдэл

22

“Импортын  өргөн хэрэглээний хүнсний зарим бүтээндэхүүн дэх хүнд металл, пестицидийн үлдэгдэл,эрүүл мэндийн эрсдэлийн үнэлгээ“Оношлох эрдэм дэвшилт арга” онол үйлдвэрлэлийн бага хурлын бүтээл 2013, Х.Дэлгэр, Ц. Энхтуяа, Б.Энхтунгалаг,Б.Даваадулам, 

23

“Монгол малын мах сүүнд үлдэгдлийн судалгаа” “Оношлох эрдэм дэвшилт арга” онол үйлдвэрлэлийн бага хурлын бүтээл 2013, Ц.Энхтуяа, Х.Дэлгэр, Ч. Бадрахзул, Д. Шинэцэцэг

24

“Хонины маханд ивермиктиний үлдэгдэл” - “Оношлох эрдэм дэвшилт арга” онол үйлдвэрлэлийн бага хурлын бүтээл 2015  Х.Дэлгэр, Ц. Энхтуяа, Ё. Маяа,

25

“Малын эмийн үлдэгдлийг хянах зохицуулалтыг сайжруулах асуудалд” Оношлох эрдэм дэвшилт арга” онол үйлдвэрлэлийн бага хурлын бүтээл 2016 Ц.Энхтуяа, Х. Дэлгэр,.

  • Улаанбаатар хот, Хан-Уул дүүрэг, 11-р хороо, Зайсан, ш/х 53/03
  • Утас: + (976) 70111050
  • Факс: + (976) 70111050
  • И-Майл: info@scvl.gov.mn
Copyright © 2016 | Улсын Мал Эмнэлэг Ариун Цэврийн Төв Лаборатори.